tiistai 23. elokuuta 2016

Moderna Museet Tukholmassa, jossa riittää kaikkea kivaa myös lapsille!

Viikonloppuinen Tukholman risteily Tallink Siljalla ja päivä Tukholmassa aloitettiin kiertelemällä Tukholman nykytaiteen museossa, joka on nimeltään Moderna Museet. 
Museo on lajissaan yksi pohjoismaiden merkittävimmistä, josta löytyy mm. Pablo Picasson, Salvador Dalin ja Henri Matissen teoksia. Andy Warholin valokuvakirjakin oli mielenkiintoista katsottavaa. Museon koin mielekkääksi, sekä aikuisille, että lapsille.
Lisäksi, vaikka omaan makuun on myös klassinen taide ja naivismi, niin omassakin kodissa erityisesti näkyy tietynlainen Pop-taiteen sävyttämä tunnelma, jonka ehdoton isä oli Andy Warhol. Löytyypä meidänkin kodin seinältä Campbell's Tomato Soup taulu. Modernin museon Brillo pesuainepaketti lasivitriinässä tai Esson kyltti, edustavat mainonnan kautta brändeiksi ja sitä kautta jo taiteeksi luokiteltavaa Pop-taidetta. Mikä on taidetta, se on katsojan ja yleisesti hyväksyttyjen ihanteiden summa. 
Voisin hyvin kuvitella, että tulevaisuuden ihminen voisi jopa ihastella kärjistettynä, vaikkapa Fairy pulloa tai Flora rasiaa, jotka edustavat tätä ajankuvaa ja ovat tulevaisuuden antiikkia ja taidetta. On mukavaa, että taide tuodaan kansanomaisesti ihmistä lähemmäksi, eikä niin, että taide olisi vain tietyn kulttuuripiirin rajattu etuoikeus. Taidetta on mielestäni kaikkialla ja kuten jo historiastakin tiedämme, aina taide ei saa kulttuuripiirien yleistä hyväksyntää, mutta taide voi silti olla omakohtainen kokemus. Taide on jokaisen katsojan silmässä. 
Moderna Museet Tukholmassa on 11.9 asti Yayoi Kusaman japanilaistaiteilijan näyttely, jos piipahdat siihen mennessä Tukholmassa. Näyttely on myös tulossa Helsingin taidemuseoon 7.10.2016. Kusamaa on verrattu naispuoliseksi Andy Warholiksi ja pilkkujen kuningattareksi. Kusaman pilkkuinstallaatio "Oodi elämälle" oli todella vaikuttava elämys, joka olisi varmasti jokaiselle mielenkiintoista kokea itse. Installaatio värikkäine palloineen ja peilihuoneineen teki suuren vaikutuksen myös lapsiin. Lattiakin oli lasia, jonka alla oli vettä. 

Kusama on lapsesta asti nähnyt kaikkialla pilkkuja ja pilkut taiteena lähtivät siitä, että Kusama halusi näyttää muulle maailmalle oman maailmansa ja pilkut, miten maailma hänelle näyttäytyy. 
Moderna Museet eli Tukholman Nykytaiteen museo sijaitsee Skeppsholmenin saarella vain pienen kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Museeon pääset myös Linja-auto numerolla 65. Metroasema: Kungsträdgården. Lautta Slussenilta ja Djurgårdenista. Aukioloajat: Ti 10.00–20.00, Ke–Su 10.00–18.00. Suljettu maanantaisin. 
Hinta 150 kruunua 130 kruunua opiskelijat ja eläkeläiset Vapaa pääsy alle 18-vuotiailta ja Moderna Museets Vänner (MMV) -jäseniltä. Vapaa pääsy Tukholmakortilla. Avoimet opastukset Useita kertoja viikossa. Osoitteesta modernamuseet.se löydät päivämäärät ja ajat. Opastus sisältyy pääsymaksuun.
Moderna Musetin yhteydessä on myös kiva ravintola ja kirjakauppa, josta löytyy erilaisia taidekirjoja ja design-tavaraa.
Suuren vaikutuksen teki myös alla olevissa kuvissa oleva työpaja lapsille, joissa on erilaista ohjelmaa lapsia ajatellen. Työpajassa saa vapaasti luoda ja taiteilla, kuten seinistä ja lattioista näkyy. Kiinnitin huomiota siihen, että kun ei ole lähdetty varomaan työpajan tilaa ja siivottu aina jälkiä kliinisesti, itse työpajasta on tullut taideteteos itsessään. 
Museossa voi täten viihtyä vaikka koko päivän ja on mielenkiintoinen ja mielenkiintoinen lisä, Tukholman matkailuun. Ainakin omalla kohdalla tulee liian usein koluttua Gamla Stan ja Drottningsgatan, mutta hyvällä teholla ehdit hyvin molemmat museoineen. 
Blogiin on tulossa vielä muutakin vinkkiä lapsiperheille ja kooste reissusta. :) Mutta menkää ihmeessä Moderna Museet museoon, siellä on kaikilla kivaa ja elämyksellistä. Loppuun vielä Moderna Museet kahvilasta ostamani ekosuklaalevy ja herkullinen ja kirpeä Lemony sitruunalemonade, nam. 

Aurinkoista tiistaita kaikille!


*Yhteistyössä Tallink Silja ja Helsinki Design Week

24 kommenttia:

 1. Ajauduin Tuulan kautta blogiisi ja luinkin samalla postauksia pitkältä ajalta. Mielettömän ihana blogi sulla!

  Näkyillään :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jihuu ihanaa kuulla ja laitoin blogisi omalle lukulistalle, ihana blogi sinulla Elisa <3 Kuullaan <3

   Poista
 2. Ei kolahtanut minuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama minun ottama kuva ei missään nimessä anna oikeutta museolla, joka on pullollaan tunnettujenkin taiteilijoiden taidetta. Eli kannattaa antaa mahdollisuus, voit vaikka yllättyä iloisesti :)

   Poista
 3. Mielenkiintoista katseltavaa yllin kyllin!
  Ja mitkä ihanat herkut kahviosta!

  Lempeää elokuun viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano muuta ja voi itku, kun olisikin mahdollisuus jakaa teidän kanssa kaikki museon hienoudet, mutta sellainen on blogissa mahdotonta. :) Lämpimiä elokuun tuulia sinulle <3

   Poista
 4. Kiinnostavaa! Ihana saada Kusama Suomeen. Tosi kiva kirjoitus & kuvat! Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninnu kovasti ja ihan samaa mieltä, Kusama on erittäin mielenkiintoinen taiteili, ihminen joka näkee kaiken pilkkujen kautta ja kokee maailman pilkullisena.

   <3

   Poista
 5. Kiinnostava paikka! Tuolla kyllä vois käydä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kovasti, vaikka vaarana on, että siellä vierähtää koko päivä. ;) <3

   Poista
 6. Vastaukset
  1. On kyllä mahtava paikka ja niin lapsiystävällinen, siitä suuret peukut. <3

   Poista
 7. Oih, näyttää ihanalta paikalta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ja kuten Noora edelliseen Tukholma postaukseen mainitsitkin, että siitä on kauan, kun olet käynyt Tukholmassa, niin taas on uusi hyvä syy varata matka. <3

   Poista
 8. Kiitos näistä vinkeistä, Tukholmassa tulee liian helposti tyydyttyä vanhassa kaupungissa pyörimiseen!
  Moderna Museet tulee seuraavan reissun käyntilistalle tämän perusteella.Uskon että lapsetkin viihtyisivät. Mielenkiinnolla odotan lisää vinkkejäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama juttu on käynyt ja nolottaa jopa myöntää, että olemme asuneet Tukholmassa ja siltikin... Juu vielä tulee todella kivasta puistosta, jossa lapsilla tosi kiva olla, niin vinkkiä. Tuolla museossa viihtyivät kyllä meidän lapset ja nuorin oli 4-vuotias koko joukosta. :)

   Kiitos kovasti Anna <3

   Poista
 9. Kiitos vinkistä! Ollaankin mietitty taas matkaa Ruottiin :)).

  Teillä on varmasti ollut tosi kivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kivaa ja lasten ilo on paras ilo. Pian teilläkin on sitten hurjan kivaa, jos lähdette reissuun. <3

   Poista
 10. Kiva postaus ja kiinnostava paikka. Käyn aina Helsingissä käydessäni Kiasmassa, joten varmaan viihtyisin tuollakin =) Kivaa viikon jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti viihtyisit tuollakin eli sinne kannaa ehdottomasti mennä käymään. <3 Ihanaa viikkoa Anne <3

   Poista
 11. Huikean mielenkiintoisia kuvia ♫ Pitää poiketa jos käy Tukholmassa ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukholmassa on aina ilo käydä. <3 ihanaa sunnuntaita :9

   Poista