perjantai 5. elokuuta 2016

Mä nyrkkiä näin heilautan ja keskariakin näytän!

Otsikko varmasti ihmetyttää ja siellä joku tuumii, että mitähän sitä Tiiaa nyt viiraa. No viiraa autoilukäyttäyminen ja pahinta tässä on se, että olen joskus muinoin vilauttanut itsekin suutuspäissäni keskisormea autosta ja miten olen rohjennut, no koska pakeneminen paikalta on niin suhakkaa ja helppoa. 

Ei mutta asiaan, hirmuisen paljon vihaisia ihmisiä on liikenteessä ja vaikka syypää olisi ihan itse, niin silti sitä kehdataan enemmän olla vihaisia muille, koska ollaan sisällä auton mukavuuskuplassa.

Ei ole tapana ottaa autokuvia, esim, minä pesemässä autoa uikkareissa,
joten tässä tälläinen perussetti.


Liikenteessä jokainen on kuningas, autossa kaivetaan nenää avoimesti, siis aivan järkyttävää, puidaan nyrkkiä, näytetään surutta keskaria, kun joku kehtaa ajella samalla kaistalla tai viereisellä eli ihan vaan olla vaan siellä autoilemassa. Onneksi suomalainen ei kuitenkaan juurikaan tööttää, miksiköhän ei muuten?

On minulle kuitenkin joskus töötätty jopa vihaisesti, kun olen rohjennyt antaa toiselle tietä. Minä kun tykkään vetoketjumallista, yhdelle tietä ja sitten seuraava menee ja taas yhdelle tietä ja ruotsalaiset herrasmiehet/naiset osaavat tämän erinomaisesti. No myönnetään Tukholmassa ajellessa koko homman ylipäänsä opin, valaistuin, koska Latviassa ajaessa piti ajatella vain itseään. Siellä nopeat söivät hitaat.


Ei olla liikenteessä tulta ja tappuraa!


No mutta koko jutun juoni on kuitenkin se, että miksi ne huonot tavat otetaan kunniaan, kun voidaan olla piilossa pienen peltilootan sisällä? Enpä näe hirmuisesti kadulla heilutettavan nyrkkejä tai näytettävän etusormea, saatikka avoin sadattelu ja kiroilu, kun joku kehtaa ajaa jotenkin, mikä ei itseä miellytä.

Juu kaikilla on huonoja päiviä. Ihmiset tekevät virheitä ja on niitä hyvin epävarmojakin liikenteessä, jotka puristavat kaksin käsin rattia, nenu ikkunanruudussa ja ratin sheikatessa suuntaan ja toiseen. Epävarmuus on huono tekijä liikenteessä, mutta kiihkoilu ja raivostuminen vielä huonompi. 

Sähäkät äkkitilanteet joltain etevältä, eteväksi siis itseään luulevalta, kyseisen etevän tulisi muistaa, etteivät kaikki ole niin eteviä, eivätkä kykene reagoimaan niin sähäkästi toisen äkkinäisiin mielenliikkeisiin.

Tai vaikkapa kaikilla kaistoilla sukkuloivat ohittelijat, hui pelottavia. Silloin jarrutan ja otan niihin välimatkaa. Entäs sitten takapuolessa ajavat. Ennakointi on liikenteessä tärkeimpiä asioita.

Sitten jos ohitan, niin alkaa ohitettava kiihdyttää, siis miksi? Jotkut haluavat näyttää minulle paikkani ja jotkut heräävät ohitustilanteessa omaan vauhtiinsa ja vaistomaisesti laittavat jalan kaasupolkimelle, ärsyttävää silti! Tilanteissa, joissa joku ohittaa minut, on kunnia-asiani pitää vauhtini samana. 

Tähän ongelmaan auttaisi miehen neuvot käyttää vakionopeudensäädintä, mutta kun se on niin monimutkainen asia minulle!


Vesillä ja liikenteessä täytyy noudattaa sääntöjä
ja hyviä tapoja!

Jotkut ihmiset ovat täysin omassa kuplassaan, kuin muuta maailmaa ei olisi, luulevat ajavansa liikenteessä yksin ja he kenties ovat niitä pelottavampia. 

Mutta hyvät tavat kunniaan eli päätin tällä viikolla, että jatkossa vilkuttelen kaikille nyrkkiään heilutteleville vaan iloisesti ja myös törppöilijöille. Sillä auta armias, jos joku ratissa kiihtyy ja iskeekin liikenneraivo, se vasta pelottavaa onkin ja voi tulla autosta. 

Mutta ei minulla ole varaa sanoa, olen rutannut auton betoniporsaaseen, kaivoon, parkkihalliin ja ajanut liukkaalla myös pellolle, joten nöyränä korostan, muistetaan ne hyvät tavat, niillä voidaan välttää monta onnettomuutta ja monen monta pahaa mieltä ja päivän pilaamista. 


Ollaan kohteliaita karvoihin katsomatta!

Onko sinut vallannut liikenneraivo tai minkälaiset kuskit liikenteessä oikein ottaa kupoliin?


Kivaa viikkistä!

55 kommenttia:

 1. Rattiraivo on yksi perisynneistä.
  Ohi ei päästetä ei vaikka henki lähtis.
  Onneksi tuolla liikenteessä on kuitenkin myös niitä rauharaijoja!
  Rauhallista perjantaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että joskus on vain liikaa testosteronia ratissa. Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
 2. Minä ajan aivan kamalasti ja keskarilla on oma elämä. En ehdi edes ajatella kun kansainvälinen merkki jo livahtaa maailmoille jonkun nysvän sattuessa kohdalle. Olen kamala ja moraalisessa krapulassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, taidat ollakin hieman tulipää eli leiskuvaa sorttia. Voi sinua ja ehkä asialle tarvitsisi tehdä jotain, jos se aiheuttaa sinullekin huonoa mieltä. <3 Zemppiä tunteiden taltuttamiseen ja kivaa viikonloppua <3

   Poista
 3. Me tarvitsemme enemmän sellaisia kuskeja kuin sinä :) Olet aivan oikeassa: "Ennakointi on liikenteessä tärkeimpiä asioita."

  Minulla on liikenteessä mantrana: tilannenopeus (jos vaikka on vieraammilla teillä ajamassa, todennäköisyys ajaa väärin tai harhaan pienenee kummasti, kun laskee tilannenopeutta) ja turvaväli (koskaan et tiedä mikä kaistapää sieltä tunkee eteen/sivulle/taakse joten joutuu varautumaan myös muihin, kuin omiin liikkeisiin, kuten ennakoinnilla kerroitkin.)

  Minä olen myös vetskarimallin kannattaja, etenkin nyt kun Kehä on remontissa ja kuljen siitä aina työmatkat. On fiksumpaa pitää 1-2 auton turvaväli edellä ajavaan, jolloin väärää kaistaa ajaneet tai liikenteen sekaan uivat pääsevät väliin. Koko letka liikkuu koko ajan, eikä tarvitse pysähtyä väliin pujahtavan vuoksi ja aikaansaada "matoliikettä". Toki joitain ottaa tosi rajusti päähänkin, kun minä pidän pitkää turvaväliä ja annan muillekin tilaa.

  Mutta etenkin Kehällä remontin aikaan olen huomannut että käsimerkit viuhuu ja teen sitä itsekin: nimittäin tosi monet kiittää väliin pääsystä kättä heilauttamalla ja niin kiitän minäkin :)

  Kehä 1 on aina ollut yksi iso sumppu. Jengi kaahaa kaistojen välillä edes takaisin, ajaa ihan edellä ajavassa kiinni jne. Eikös se nopeuta liikennettä, kun ajetaan kovempaa ja lähekkäin? Oman kokemuksen mukaan sen jälkeen kun Kehä miinoitettiin peltipoliiseilla, keskinopeus on laskenut siihen 82km/h ja pahat ruuhkasumput on poissa! Eli mitä käytäntö näille perässä roikkuville maanteiden ritareille opetti: no ei niille jästipäille mitään, mutta käytännössä ruuhkat helpottivat, kun kaikki alkoi liikkua maltilisemmin eikä niitä satasta ajavia ja kaistojen väleissä puikkelehtivia ollut enää tukkimassa meidän muiden liikennettä ;) Nyt tietysti on taas ruuhkaa, kun tietä rempataan. Mutta tunnelin päässä on valoa ;)

  Hurraa kaikille rauhallisille kuskeille ja turvallista viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole täydellinen kuski varmastikaan, mutta ennakointi on todella tärkeää ja ennakointi on pelastanut parilta vaaratilanteelta. Jos näen jonkun ajavan, kuten kerran musta bemari ajoi hirveää ylinopeutta, niin kovaa, että tuli heti tunne, että ajaa ulos tai menee katolleen ja aloin ottamaan pitkää välimatkaa. Eipä aikaakaan kun tuo kuski pyöri tiellä ja ajoi ruoholle. Heti jos näen vaappuvan kuskin tai mitä tahansa, niin sama juttu. Mutta kuten betoniporsaaseen on törmätty, niin kaikkea muuta kuin täydellinen. Mutta en ole myöskään pelokas kuski eli vauhtia pidän muiden vauhdissa. Välillä tuumitaan, että hirmuista alinopeutta ajavankin pitäisi saada jonkinlainen huomautus, koska liikenne ei enää niin sujuva.

   Kehä 1 on aivan kauhea paikka ollut ja etenkin nyt rempan takia, oli hyvä että sinne tuli peltipoliisit ja tilanne hiuman rauhoittui.

   Taidan muuten olla aika rauhallinen kuski ja olen sitä keskariakin näyttänyt kerran, kun oli oikein törppö kiusaajakuski kyseessä, mutta vain kerran olen tulistunut. En edes silloin näyttänyt keskaria, kun meinasi punaisissa valoissa tulla kylkeen, onneksi silloin ei edessä ollut autoja ja oli alla miehen sähäkkä en kerro mikä alla ja painoin kaasun pohjaan ja just selvisin kolarista. Uskon, että kyseiselle henkilölle tapahtui jokin arviovirhe ja häntä hävetti itsekin.

   Eli en ole tulipää.

   Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
 4. Olipas hyvä kirjoitus...taas..:) Itse ajaessani ""tollojen"" (huomaa kahdet lainausmerkit) kuskien seassa jupisen autossa itsekseni...no mene siitä...miKä siinä maksaa...senkin tomppeli...kaikille sitä kortti annetaakin (kute minulle)..:DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu saa sitä itsekseen siellä autossa purkaa vaikka mitä, kunhan ei "kosta" sitä liikenteessä. Samaan jupinaan sorrun minäkin.

   Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
 5. Tähän olisi sopinut se meidän viime kesänä tekemä video linkiksi 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin muuten olisi, voi minua törppöä! <3

   Poista
 6. Oih, ihan kuin omasta kynästäni, mäkin olen vetskariennakoija!
  Aina kun lähtee Länsiväylää Helsinkiin niin matkalle aina pari törkytyyppiä sattuu! Kun muut odottavat ja jonottavat tietyömaakohdissa, niin nämä törkimykset ajavat (valitettavan usein kyllä, bemareillaan) taksi- tai bussikaistaa ja kiilaavat sitten siihen kaikkien eteen. Mulle sattui aiemmin talvella niin järkyttävä kokemus Verkkokaupan parkkihallissa kuin olimme vilkun kanssa odottamassa parkkipaikkaa. Kun edellinen ajoi pois, niin takavasemalta kaahasi siis meidän ohi (ahtaassa ja pimeässä parkkihallissa) tyyppi siihen meidän odottamalla paikalle. Jotakin ihan järkyttävää! Antti huusi ikkunasta, että törkeä tyyppi! Tämä munaton äijä juoksi (1) autostansa pois, Arvaa jätinkö kaikenlaista viestiä tyypin auton ikkunaan! Vieläkin kuule savu nousee korvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuollaiseen röyhkeyteen törmäsin päivittäin Latviassa, mutta kyllä sitä vieläkin tapahtuu. Miksi käytöstavat jätetään narikkaan, kun mennään liikenteeseen? Joillakin, useimmiten valitettavasti miehillä, testosteroni ja joskus se hieno auto alla saattaa jopa nousta vähän huppuun. Hieno auto olisi merkki siitä, että on liikenteessä muita parempi. Vaikka jopa kaikki kortit ja massit on laitettu siihen autoon, mutta ihan show:n vuoksi. Liikennekäyttäytyminen on ihan oma lukunsa.

   Erityisen ihanaa viikonloppua Heli ihanuus <3

   Poista
 7. Mä olin aikanaan ärhäkkä kuski, mutta keskisormi jäi näyttämättä, minusta se oli niin "alentavaa". Päätäni saatin pyöritellä ajaessani törppöilevän kuskin ohi.
  Ärhäkällä tässä kohtaa tarkoitin sitä, että kaasujalka oli raskas ja saatoin itsekseni kiukutella ratin takana. Kerran kyllä pepussa kiinni ajoi joku ääliömies moottoritiellä vaikka itse jo päästelin aika reilua ylinopeutta. Alkoi niin ärsyttää, myönnän, että tein reippaammin jarrutuksen, en vain vilauttanut jarruvaloja. Ääliömäistä sekin, mutta kaveri säikähti ja kyllä muuten välimatka piteni. Ja korostan, en ole ylpeä antamastani "opetuksesta".
  Itse en ole ajanut koskaan muuta kolaria tai kolhinut autoa, mutta kerran talvikelillä eräs nainen ajoi kylkeeni kolmion takaa. Hän luuli ehtivänsä sanojensa mukaan eikä ymmärtänyt, että olikin liukasta. What, ettäkö talvella liukasta??? Liikenteessä ei pidä luulla vaan tietää. Nih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu mieheni tekee noita opetuksia, jos joku ajaa pepussa, minä en uskalla vaan pelkään, että ajaa perään eli olen arempi kyllä.

   En muuten enää sen pellolle ajon jälkeen ole niin kovin tykännyt ajaa liukkaalla. Silloin ajoimme kyllä maaseudulla ja minä mieheni perässä ja mäkeä alas ajaessa auto lähti heittelehtimään.

   Kivaa viikonloppua Heli <3

   Poista
 8. Liikennekäyttäytyminen on kyllä muuttunut sitten siitä ajoista kun itse kortin sain.Tosi herkästi tehdään tyhmiä ohituksia, vaaratilanteita tulee ja ei siitä omasta hengestä pajoa perusteta mutta ei muidenkaan. Itse asun siis Saksassa ja meillähän noi ruuhkat on todella massiiviset ja jotenkin vaan siinä oppii maltilliseksi. Mutta noita typeriä ohituksia,esim vuorilla jossa et näe kyllä eteesi on niin mutkia, mua ärsyttää. Ja keskaria näytän piilossa ja jupisen itsekseni. Joka paikassa on noita typeryksiä ja matelevia, keskikaistan jne kuskeja :) Täällä noita ristejä on tienposkilla useitakin, muistuttamassa että äkkiä voi olla toisin, suru tulee kun niitä ohittelee.
  Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksassa ajetaan kyllä hurjan kovaa, mutta siitä on jo niin paljon vuosia vierinyt, kun olen siellä autolla ollut liikenteessä eli voi olla, että meno on pahentunut. Vaarallisissa ohitustilanteissa vaarannetaan toiset, kunpa ihmiset muistaisivat juuri sen, etteivät ole yksin liikenteessä!

   Ihanaa viikonloppua ja kiitos kovasti ja terkkuja Saksaan <3

   Poista
 9. Kyllä on liikenneraivokin minulle tuttu olotila, muiden raivojen ohella. Täällä Ahvenanmaalla on yleinen tapa sellainen, että kun ollaan tulossa sivutieltä, niin pysähdytään ensin ikäänkuin oltaisiin odottamassa päätietä ajavan menevän ensin, mutta juuri pikkuisen ennen kuin päätietä ajava tulee kohdalle, koukataankin siihen eteen, niin että toinen joutuu paniikkijarruttamaan! Yhtenäkin päivänä kun ajeltiin mökiltä kaupunkiin, niin tällä kolmenkymmenen kilometrin matkalla tuli eteen kolme tällaista tapausta. Silloin ei voi raivostumista välttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No johan on erikoinen tapa ja suorastaan aika ilkeä. Toki jotkut saattavat herätä tilanteeseen, hei mulla onkin tässä etuajo-oikeus, mutta ehkä sitten kuitenkin kannattaisi jo jäädä odottelemaan, että toinen on mennyt, oikeuksista viis.

   Onpahan muuten jännä juttu, yhden päivän aikana kolme, onpa outo tapa siellä.

   Kivaa viikonloppua Kristiina <3

   Poista
 10. Minä tuskastun joskus liikenteessä, jos homma ei toimi ollenkaan ja jumitetaan ruuhkassa. Mutta en antaudu sentään raivon valtaan vaan puhisen vain itsekseni :)
  Pari kertaa olen joutunut liikenneraivon kohteeksi ja se on todella pelottavaa. Yhdellä kerralla ajoin rampilta motarille kuorma-auton eteen. Välimatkaa oli kyllä riittävästi, mutta tuo mokoma jostain syystä suuttui (kun sillä tavalla kehtasin ajaa *hänen* edelleen) ja ajoi tööttäillen ihan kiinni puskuriini, sitten ajoi rinnalleni ja alkoi "painaa" minua kohti tien reunassa ollutta betonivallia! Hui! Sitten vielä teki äkkikäännöksen edelleni siitä rampista, josta minä jäin pois ja pysäytti kuormurinsa eteeni ja tuli näyttelemään nyrkkiä. Luoja että vapisin vielä monta tuntia tuon jälkeen... :( Mietin pitkään, että oliko ajokäyttäytymisessäni jotain vikaa, mutta en edelleenkään keksinyt vikaa itsestäni. Ehkä tyyppi oli vain pähkähullu :(

  Että juu, rauhallisesti liikenteessä, niin säästytään ruumiilta ja mielipahalta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui miten pelottava tilanne ja kuorma-autohan on hengenvaarallinen ja lyttää pinene auton hetkessä. Kyllä tässä tapauksessa kuskilla jo viirasi ehdottomasti tuossa on kyse jo liikenneraivosta! Tuo tilanne piirtyisi kyllä ikuiseksi traumaksi.

   Nimenomaan ja uskon, että me naiset se rauhallisemmin ajo osataankin. Kivaa viikonloppua Tuula <3

   Poista
 11. Voihan liikenne! Olen välillä itsekin huitonut ja räyhännyt, mutta enemmän minä saan vihaisia mulkaisuita. Tuo vanha rämäauto ei meinaan kiihdy sitten ollenkaan ja ihmiset aina , siis oikeesti , aina mulkaisee vihaisesti! En tiedä mitä luulevat saavan sillä, mutta hymyilen aina heille kauniisti ;)!

  Kill them with kindness.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana loppukaneetti, niin ei lähde ei ja kaikillahan on niin turkasen kiire. Toinen on kerran autovanhus ja se tulisi ymmärtää. Sinulle ja ihanalle autollesi terkkuja ja rauhallisia ajoja <3

   Poista
 12. No ei ole mulle iskenyt (vielä) liikenneraivoa. Noita keskarin näyttäjiä näkee silloin tällöin. Viimeksi moottoritiellä kun yksi auto ajoi edessä 5-kymppiä ja ohitimme sen vasenta kaistaa niin se kuski näytti meille keskisormea! :D Ja kaikenhuippu kun mä kerran pysähdyin polkupyörällä suojatien eteen niin autoilija näytti mulle keskaria!
  Mua joskus ärsyttää kun jotkut autoilijat ajaa ihan moottoripyörän takapuskurissa kiinni. Tulee vähän turvaton olo jos vaikka joutuisi äkkijarruttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ole noilla kavereilla ollut kyllä noina päivinä kaikki kotona, koska ei ole ollut niin mitään syytä näyttää sitä keskaria. Moottoripyöräilijä on hyvin haavoittuvainen ja pidän itse suurta väliä, lisäksi pelkään ohitustilanteissa sokeaa pistettä, jos sokeaan pisteeseen tupsahtaa kovaa moottoripyöräilijä. Siksi en ohittele sähäkästi vaan vain tilanteissa joissa varmasti voin ohittaa ja olen tarkastanut peilistä, ettei todellakaan ketään ole mistään tulossa.

   Kivaa viikonloppua <3

   Poista
 13. Mää koitan aina ennakoida ja pitää turvavälin ja muutenki olla rauhassa autonratissa ollessa. Väkisin tulee ärsytystä ja turhautumista, ku muut sekoilee liikenteessä. Suurin turhautumisen paikka on täälä Oulussa motarilla ennen Kuusamon ramppia. Jostain syystä se ramppi ei vedä ja motarilla joutuu ajamaan 60km/h ennen ramppia. Niin raivostuttavaa! Kyllähän iteki teen virheitä. Niin tekee jokainen. Ja kyllä vituttaa, ku ite jotain törttöilee. :D Ehkä enempi ku muitten törttöilyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu, omat törttöilyt vasta hävettääkin! Kukaan ei voi olla aina täydellinen ja se myös tekee liikenteestä vaarallisen, joten itseään voi auttaa vain ennakoimalla ja aina sekään ei riitä.

   Kivaa viikonloppua Katarooma <3

   Poista
 14. Tuo vetskarimalli on hyvä :) sitä käytän. Täytyy tunnustaa, että en kovin usein suutu ratissa - tai no, jos niin teen niin lähinnä jupisen itsekseni kaikkea tylsää ;) keskisormea ei tulisi mieleenkään näyttää tai mitään muutakaan "kansainvälistä" merkkiä - minusta ne kertoo huonoista tavoista. Monesti mietin, että autokäytös on vähän kuin nimettömänä netissä huutelu - sieltä tulee ihmisten liskoaivoista vaikka ja mitä - mitä se meistä kertoo :) Osaan itsekin törttöillä liikenteessä, joten sallitaan se muillekin - kunhan kukaan ei loukkaannu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä sitä juuri pähkäilen, että ihmiset kuvittelevat olevansa anonyymejä siellä auton ratissa, muistakaa ne rekisterikilvet ja anonyymit kiusaajat, teidänkin osoitteet viime kädessä saadaan selville. Hyvät tavat ja omakin yhden kerran keskari oli kertatilanne ja sellainen oikea todellinen liikennekiusaaja sai sen aikaan. Silloin tulistuin.

   Niinpä, kukaan ei voi olla koko ajan täydellinen!

   Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
 15. Vetskarimallia pitäisi käyttää kaikkien, se lisää joustavuutta ja sujuvuutta liikenteessä.

  Pahimpia ovat olleet ne, jotka ovat koukanneet ohitseni torvea soittaen ja keskarit heilutellen, kun olen antanut jalankulkijoille tieliikennelain mukaisesti tietä. He ovat siis rikkoneet pahimman mukaan lakia -siitähän lähtiso kortti välittömästi kun ei pysähdy suojatien eteen stopanneen auton viereen- ja samalla herjanneet minua... Verenpaine on noussut huippulukemiin!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo on niitä pahimpia tilanteita ja aina hoen lapsille, että vaikka joku antaisi tietä, niin varmistakaa se toinen kaista, jos on kaksi kaistaa, koska sieltä tullaan sitten suojatielle kovaa ja voi tapahtua se pahin. Tuo on yksiä pahimpia autoilusyntejä!

   Kivaa viikonloppua Lumo <3

   Poista
 16. Kyllähän sitä tulee sadateltua oikeastaan aina autolla ajaessa muita tiellä liikkujia, mutta sille asteelle se on tainnut vielä tähän mennessä jäädä (tai en nyt muista olisinko kertaalleen muistanut jopa töötätä kun joku on tarpeeksi edessä törttöillyt).. Kukaan ei ole täydellinen ja itse voin myöntää kaikista vähiten olevani, sen verran vähän ajokilometrejäkin takana, mutta kieltämättä olisi mukava jos kaikki muistaisivat ne liikennesäännöt ja vieläpä noudattaisivat niitä - niin autolla ajavat kuin pyöräilijät/jalankulkijat yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on kukaan ei ole täydellinen ja mitä jos kaikki käyttäytyisivät hurjapäinä ja näyttelisivät keskaria, sehän olisi villi länsi.

   Ihanaa viikonloppua Mira <3

   Poista
 17. Mä yritän ajella kiltisti ja olla kohtelias. Mutta viime joulun tienoilla töötti soi, kun olin etsinyt Tammiston cittariparkista paikkaa ja vilkutin siihen, niin eikös siihen pyyhältänyt joku mies isolla autollaan. Minä panin töötin soimaan ja mies oli jo astunut autosta, niin kipaisi paniikissa takaisin ja peruutti pois ja antoi paikan mulle. Taisi säikahtää kunnolla, mä kun olen niin iso ja pelottava!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli hänellä taisi vain käydä vahinko kun ymmärsi hävetä tai jotkut ovat röyhkeitä, niin kauan kuin muut antaa. Pidit puolesi ja mies ymmärsi yskän eli lopputulos oikein hyvä.

   kivaa viikkistä <3

   Poista
 18. Minä harvoin raivostun mistään liikenteessä. Kehä I paaduttaa kyllä sellaiseksi, että mikään ei hämmästytä ja koko ajan pitää olla tarkkana ja yrittää ennakoida, jos aikoo autonsa pitää poissa pajalta.

  Pari kertaa on meinannut hermo mennä. Ensimmäisellä kerralla jäi ilmaisematta. Eräs herra veti aamuruuhkassa hirveää kaistapuikkelehtimista, että voisi päästä kehä läpi sen 1min aikaisemmin. Eipä siinä mitään, mutta äijällä oli handsfree ja välillä sillä kävi suu. Sitten kun puhelu loppui, jatkui parranajo. Vaadin, että muutkin autolijat arvostaisivat muiden elämää ja terveyttä sen verran korkealle, että heräisivät 10min aikaisemmin tai menisivät duuniin sängen kanssa.

  Yhtenä surkeana aamuna hankalassa risteyksessä eräs herra kiilasi eteeni pihatieltä. Auto jäi sitten siihen risteykseen poikittain ja kukaan ei päässyt kääntymään päätieltä eikä sivutieltäkään mahtunut pois. Yritin viittoilla, että peruuta takaisin sinne pihalle ja äijä viittoilee minulle ja takana olevalla jonolle, että tehkää tilaa ja peruuttakaa te. Mitään ei tapahdu ja äijä vaan minulle huitoo. Kypsähdin täysin siihen liikenteen tukkimiseen ja minulle kiihtyvään viittomiseen ja hupsista keskisormi nousi pystyyn. Äijä nousi saman tien autosta ja lähti meidän autoa kohti. En olisi huomannut mitään, mutta pojat huusivat takapenkiltä, että äiti varo se hullu mies tulee nyt. Äkkiä ovet lukkoon ja penkan kautta pikakääntyminen isolle tielle. Käytiin heittämässä u-käännös seuraavassa risteyksessä ja se auto oli edelleen siinä keskellä sivutietä. Pelästyimme koko sakki. Tämän jälkeen olen päättänyt, että en provosoidu. Vilkuttelen vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita sukkuloitsijoita oikein pelkään ja ohittaahan ei saisi edes oikealta kaistalta, mutta he ohittelevat mistä vaan. Mutta parranajo ja luurin hölötys ja sukkulointi, todella vaarallista, luulee olevansa megahyväajaja. Ehkä onkin megahyvä, mutta miten ennakoi ne muut ei niin hyvät ajajat tai jonkun inhimillisen virheen liikenteessä, no ei niin mitenkään, kun vaan kuplassa ajelee.

   Ymmärrän täysin tuon provosoitumisen, sillä siellähän on ollut oikea teiden kuningas liikenteessä, huh mikä tyyppi, millähän lihaksilla. Mutta lukeehan noita joskus, että ihan käsirysykin voi tulla eli hyvä, kun pakenit paikalta! Huhhuh kaikenlaista!

   Hyvää viikonloppua ja pysytään me rauhallisina ja jo ihan oman turvallisuudenkin takia. :)

   Poista
 19. Suomalainen liikennekäyttäytyminen kyllä hirvittää, kun siellä käy!
  Suojatielläkin on suojaton ja tuntuu, että autoissa puretaan vihapatoutumia.

  Täällä Norjassa on leppoisampi liikenne ja jalankulkijoille annetaan aina tietä - kaikki pysähtyvät suojatien eteen! Ns. vetoketjusysteemi toimii moitteettomasti ja meillähän on lähinnä vain liikenneympyröitä, vähän valoristeyksiä. Katsekontakti toimii ja joustavuus on ihailtavaa.
  Ainoa negatiivinen juttu täällä on, että vilkun käyttäminen on lähes olematonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on kuin Ruotsissa tai ehkä jopa pahempaa, miksi suomalaiset ovat niin äksyä kansaa? Ehkä täällä tuo herrasmieskulttuuri on vielä niin nuori, joten ehkä tässä mekin kehitytään vielä ;)

   Kivaa viikkistä Marianna <3

   Poista
 20. Kyllä välillä iskee liikenneraivo päälle. Kaikenlaisia vatipäitä sitä liikenteessä onkin, roikutaan perässä kiinni, ei käytetä vilkkua, ohitellaan huolimattomasti jne jne. Isäntä kyllä muistaa huomautella näille törpöille ajotavoistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kohteliaisuudella, ennakoinnilla ja turvavälillä pääsee todella pitkälle ja näin ei kaikki toimi. Toki jos kaikki näyttelevät toisilleen keskareita ja raivoavat, niin sekin voi lisätä liikenneraivoa, mutta keskariin olen sortunut itsekin.

   Kivaa viikkistä Satu <3

   Poista
 21. Voi tieraivo. Minä ajan autolla vain jos on pakko. Useimmiten meiltä Keravalle sellaisen 7 km matkan, kun vien tyttöä tanssitunnille. Kerran - vain kerran - olen näyttänyt keskaria toiselle autoilijalle, joka kiilasi väliin. Ja toisen kerran näytin jalankulkijana, kun kuljin silloin vielä alle kouluikäisen kuopuksen kanssa suojatiellä vihreiden palaessa meille ja yksi auto meinasi ajaa yli. Noiden kahden tapauksen välillä on useampi vuosi. Hieman häpeilen itseäni, vaikka itse ajoin / menin kummallakin kerralla ihan liikennesääntöjen mukaan. Mutta minussa puhkesi raivo toisten huolimattomuuden / hurjastelun vuoksi.

  Hyvä blogiteksti, tärkeä aihe!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tuon keskarin, joka on inhimillinen reaktio vaarallisen tilanteen aiheuttamasta säikähdyksestä. Silloin ihminen saattaa reagoida primitiivisemmällä tavalla, mihin on itsekään tottunut ja hävetä tätä jopa jälkikäteen.

   Nuo suojatietjutut ovat todella pahoja, kun on monta kaistaa ja joku antaa tietä ja joku toinen ei.

   Ihanaa viikkistä ja kiitos kovasti Katja <3

   Poista
 22. Enpä oo keskaria näytellyt, vaikka joskus onkin mielessä käynyt ☺
  Mieheni aina varoittelee, ettei pidä sortua mihinkää temppuihin, vaikka joku törttöilisikin. Sitä kun ei koskaan tiedä minkälaista porukkaa on liikenteessä.
  Saattavat pysäyttää autoni ja silloinhan oon ihan avuton.
  Se ärsyttää niin vietävästi, jos joku ajaa ohi ja jää sitte roikkumaan siihen, ihan kuin veto olisi lopussa ☺
  Ärsyttää myös ohittaja, joka parin kilsan jälkeen on kääntymässä pois tieltä, murrr.
  Minä käytän lyhyilläkin matkoilla vakionopeuden säädintä, kun sellainen on kerran keksitty ☺ hih, mieheni kyllä on tästä ihan eri mieltä ☺☺

  Ihanaa perjantaiehtoota Sinulle Tiia ~♥~~♥~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisas mies ja olen samaa mieltä, sillä jos kaikki huitoisivat nyrkkejään ym. se lisäisi liikenneraivoa ja tätä kautta tapahtuisi myös enemmän onnettomuuksia. Säikähdyksen seurauksena on minultakin se keskari kerran noussut ylös ja sen muistan hyvin, koska hävetti oma käytös.

   Juu ohituskäyttäytyminen on kummallista, joillekin on vain tärkeintä ohittaa ja hermostuvat jos heidät ohitetaaan, niin kuin siinäkin olisi muka joku näytön paikka.

   Ihanaa viikonloppua ma-te <3 <3

   Poista
 23. Mulla on viime aikoina sattunut muutamakin eteenkiilaaja kohdalle. Onneksi ei ole mitään sattunu, mutta kyllä on raivostuttanu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteenkiilaajat kuin ymmärtäisivät, että muitakin on liikenteessä ja kaikki eivät voi reagoida yhtä nopeasti kaikissa tilanteissa.

   Kivaa viikkistä Marika <3

   Poista
 24. Hei anonyymiltä tuli eilen tähän postaukseen kommentti, joka on hävinnyt? Ymmärtääkseni anonyymit eivät kykene poistamaan kommentteja ja itse en eilen käynyt koko blogissa, enkä ole koskaan sensuroinut muiden kommentteja. Onko tämä joku blogger virhe vai olenko jotain huitonut ja poistanutkin kommentin. Anteeksi anonyymi, kirjoituksesi ansaitsee julkaisun, koska tuo hyvää näkökulmaa tänne ja minä haluan myös siihen vastata eli tässä:

  Anonyymi on lisännyt kommentin tekstiisi "Mä nyrkkiä näin heilautan ja keskariakin näytän!":

  "Liikennepsykologi, tutkija ja psykologian tohtori Sirkku Laapotti arvioi, että liikenteessä suuttuva henkilö voi olla missä tahansa muussakin tilanteessa nopeasti kiihtyvä.

  – Hänen impulssikontrollinsa voi olla heikko, ja sama pätee muillakin elämänalueilla kuin liikenteessä. Henkilöt, joilla on heikko impulssikontrolli, ovat herkästi reagoivia. Kun heillä menee hermot, he toimivat välittömästi. Herkästi reagoiva voi opetella hillitsemään itseään tai pyrkiä kanavoimaan voimakkaat reaktiot hyväksyttyyn muotoon. Niin useimmat tekevät liikenteessäkin. He jupisevat tai korkeintaan kiroilevat, mutta eivät rupea riehumaan, Laapotti sanoo.

  Hänen mukaansa liikenteessä riehuminen muistuttaa anonyymia nettiraivoa.

  – Liikenteessä käyttäydytään herkemmin huonosti kuin muualla, kun muita ihmisiä ei nähdä kasvotusten, ja tilanteesta ajetaan nopeasti pois. Tässä mielessä liikenteessä riehuminen on samanlaista kuin anonyymi netissä raivoaminen."

  On siis vähintäänkin mielenkiintoista, että näinkin moni bloggaaja tunnustautuu täällä liikenneraivoajaksi kun samalla tuomitsee syvästi nettikommentoijen raget ja itseasiassa juuri vähän aikaa sitten kommentoi tässä samassa blogissa hyvin jyrkkään sävyyn anonyymeja kommentoijia ja heidän huonoa käytöstään ;)  Lähettänyt Anonyymi blogiin Minäkö keski-ikäinen? 5. elokuuta 2016 klo 18.28

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä näkökulma tähän keskusteluun ja liikenteessähän kiusataan paljon, kuten netissäkin. Omalla kohdella en ole joutunut someraivon kohteeksi, enkä hurjan autoraivonkaan.

   Iltalehtien palstoilla näkee hyvin vastaavaa käyttäytymistä, liikenneraivoon verrattavaa. Kuulemma on ihan trollejakin, jotka provosoivat somessa tahallaan.

   Koskaan kiusaaminen ei ole missään muodossa hyväksyttävää. En kuitenkaan näe, että täällä olisi kommentoijien joukoissa kiusaajia, että he kiusaisivat liikenteessä, pikemminkin ovat turhautuneita tilanteisiin, jossa heitä on kiusattu. Toki eräs kommentti oli, jossa henkilö kertoo sortuvansa huonoon liikennekäyttäymiseen, mutta häpevänsä sitä kovasti. Arvostan tunnustamista ja olisi hyvä muistaa, että kaikki tähän kommentoivat ovat kommentoineet nimellään tai nimimerkillään, josta heidät saa kiini, toisin kuin anonyymit kiusaajat.

   Kiusaamista on niin monenlaista, mutta sain esimerkiksi itse tällä viikolla kommentin koskien ulkonäköäni, jos henkilö oli teini, niin ehkä vielä menee, mutta aikuiselta aika lapsellista.

   Liikenteessäkin ollaan rekisterinumeron takana, eikä lainkaan suojassa, mutta miksi moni luulee olevansa suojassa autossaa, tätä tässä postauksessa oikein pähkin. Miksi huono käyttäytyminen pääsee valloilleen liikenteessä tai kuten mainitsit somessa.

   Jonkinlaisesta pahasta olosta, omista murheista ja tarpeesta purkaa niitä, kaikki varmasti kumpuaa. Autoilussa joskus vaan on kyseessä huimapäinen henkilö, joka ei ymmärrä vielä sitä, että käytöksellään voi aiheuttaa muille vaaratilanteita. Voi olla jopa vauhdin huumaakin.

   Mutta netissä kiusaamisessa, en koe, että ilkeilijä on joutunut "tilaan" "vauhdin huumaan" vaan kiusa on asteen verran harkitumpaa.

   Ei hyväksyttäviä kumpikaan kiusaaminen, joten kiitos erinomaisesta näkökulmasta ja oikein mukavaa viikonloppua sinulle

   Ja anteeksi vielä, aivan mysteeri minulle, mihin kommenttisi katosi alunperin.

   Poista
 25. Mä oon itse viime aikoina kiinnittänyt liikenteessä enemmän huomiota, johtuu ehkä kun auto vaihtui ja pitää "harjoitella"ajamista heh heh...ja tytär sai muutama viikko sitten mopokortin niin pistänyt mietittymään miten paljon autoilijat vaarantaakaan oikeasti liikennettä ja vähän tässä sydän syrjällään just noiden mopoilijoiden puolesta ja tietenkin muidenkin!Tässä yhtenä iltana kävin kävelylenkillä ja suojatielle pysähdyin ja auto jätti aikamoisen turvavälin ennen suojatietä ja kun lähdin ylittämään niin auto alkoikin kaasuttamaan kohti suojatietä :/:/:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiaa kirjoitat ja mopoilijat ovat niin kovin suojattomia, että äitinä saat olla sydän syrjällään. Mistä ne hyvät tavat myös lähtee, no meistä vanhemmista. <3

   Suojateille käyttäytyminen on välillä niin hakusessa ja autoilijat ja ei monesti pyöräilijätjään noudata liikennesääntöjä. Jalankulkija on vaarassa molempien taholta ja myös pyöräilijöille voi käydä huonosti, kun vauhti on niin kova.

   Ihanaa viikonloppua teidän perheelle <3

   Poista
 26. Hauska aihe sillä minunkn normaalisti niin leppoisasta miehestä kuoriutuu liikenteessä välillä varsinainen ärhentelijä, tietenkin kaikista liikenteen törpöistä johtuen :) Ihan oikeasti yleinen liikennekäyttäytyminen on välillä todella moukkamaista ja niin arvaamatonta, että joutunut miettimään joskus ois jonkinlainen mielentilatutkimus ennen ajokortin saamista paikallaan! Itse ajan suht vähän, mutta koitan silloinkin elää mottoni mukaan ja kohtelen muita kuten toivon itseäni kohdeltavan! Kivaa lauantaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo mielialatutkimus olisi tosi hyvä, siis oikeasti, sillä paljonhan on liikenteessä arvaamatonta porukkaa ja myös niitä, jotka pelkäävät ihan kamalasti ajaa autoa ja sekin on aika pelottava kuvio..
   Kivaa lauantaita sinnekin Maiccu ei kun hihi sunnuntaita <3

   Poista
 27. Kiva aihe taas sinulla (mistä lie keksittkin kaikki).
  Itse olen turhankin nopsa ajaja, ja ärtymystä tulee hitaista köröttelijöistä, jotka ajaa alinopeutta. Harvoin 1-kaistaisella tiellä sentään ohittelen, baanat onkin sitten toinen asia :)
  Mutta kun sinä tykkäät vetoketjumallista, niin sama täällä, jos liittymäkaista on lyhyt. Mutta ärsyttää suunnattomasti ne tyypit, kun luulee voivansa heti ajaa ajokaistalle kun liittymään tulevat. On pari kertaa ollut lähellä, etteivät kylkeen ole ajaneet. Silloin en anna tietä, etenkin kun perässäni ei ole ketään ja/tai hieman vauhtia lisäämällä pääsisivät omaa kaistaansa ajamalla eteeni. Esim Kehä III:lla ja Länsiväylällä liittymäkaistat on pitkiä, paikoin jopa kaiketi kilometrinkin. Muutaman keskisormen olen silloin saanut. Itse en harrasta käsimerkkejä, saatan tosin töötätä joskus jollekin törpölle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih idea plöpsähti päähän autossa, kun olin kurvaamassa Itiksen parkkihalliin. Näitä ideoita syntyy, kuin sieniä sateella, mutta ongelma on se, että jos ei ole vihkoa ja kynää, joita ikinä ei siis ole hyppysissä, en saa ylöskirjattua ja humpsis unohdan aina kaikki ideat. Öisinkin näitä syntyy, mutta arvaa muistanko aamulla. Joskus harvoin sitten muistan ja sitten syntyy postaus. :)

   Juu ei motarilla voi antaa tietä liittymäkohdissa vaan sieltä tulevien on pakko vaan tulla liikenteen vauhtiin omin avuin. Eli kyllä tuo vetoketjumalli koskee lähinnä kaupunkiajoa ja ruuhkaisia risteyksiä ym.

   Juu käsimerkit ovat aika vihamielisiä ja niitä olisi parempi olla harrastamatta, voisi tosiaan saada vaikka pahimmassa tapauksessa autosta.

   Kivaa sunnuntaita Orvokki <3

   Poista