torstai 26. marraskuuta 2015

Vihaatko tiskaamista tai haluatko säästää energiaa, nyt on kunnon tietoisku ja kivalla tavalla!

Eipä ole tullut ajateltua, että käsillä tiskaaminen kuluttaa paljon enemmän vettä, kuin tiskikone. Pesen mm.kattilat ja kaikki isot astiat käsin, koska olen säästävinä vettä ja sähköä! Käsipesu kuluttaa 50% enemmän energiaa, kuin astianpesukone, hui! Astianpesukoneen eko-ohjelmalla ero on vielä suurempi!

Toinen seikka mitä ei taasen ole tullut ajateltua on, miten tärkeää on, että on oikeanlaiset pesunapit ja pesukone. Kerään mm.Muumimukeja ja Disney mukeja ja kuvat ovat jo hieman haalistuneet, eritoten kun Disney astioita on pyöritetty koneessa jo 90-luvulta asti. Tavallaan rahaa valuu hukkaan astioissakin, sillä näin astiat eivät säily ikuisesti vaikkapa juuri niille jälkipolville. 

Pohdin taannoin aiemmassa postauksessa eko-ohjelmaa pyykinpesukoneiden suhteen miksi ohjelma on niin pitkä ja säästääkö oikeasti energiaa? Moni kommenteissa epäili myös tuota energian säästöä, onko se tottakaan. Nyt on alla kaksi erittäin hyvää Finishin ja Boschin tietoiskuvideota energian säästöstä, joita ehdottomasti suosittelen kurkkimaan, sillä nyt aukeni minullekin uusien pyykinpesukoneiden, että astianpesukoneiden maailma ja myös se eko-ohjelma. Käsin ei kannata pestä lainkaan, kurkatkaa videot niin tiedätte miksi. :) Huimaa, mutta totta ja taas olen hieman viisaampi. :) 

Kivaa torstai-iltaa!

*Yhteistyössä Indiedays, Finish ja Bosch
40 kommenttia:

 1. Mä oon aina pessyt käsin isot astiat ja ärsyyntynyt kun lapset tai mies on laittanut ne koneeseen. Oon kans kuvitellut säästäväni. No nyt en taida enää siitä sanoa :D Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin olen aina luullut, nyt heräsin kyllä täysin uusiin aatoksiin. Nuo videot kyllä lyhyesti ja ytimekkäästi kertovat, miten säästöä tulee. :)

   Kivaa iltaa <3

   Poista
 2. Mä tiskasin käsin aivan liian monta vuotta. Nyt en enää haluaisi elää ilman tiskikonetta. Toki kattilat ym. mitä ei voi laittaa koneeseen, pestään käsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kaikkea ei voi laittaa koneeseen, niin totta. :) Pip Studio mukit ovat mm.sellaisia. :) Kyllä astianpesukone on melkoinen vaivan ja näköjään myös energian säästäjä. :)

   Ihanaa iltaa <3

   Poista
 3. Juu kaikki kattiloosta "fingerporihin" menöö koneeseen ☺ Paistinpannut on ainoat mitä käsin tiskaan☺
  Tosin ukkeli joskus minulta salaa tiskaa kattilat ja miksiköhän, täytyypä näyttää videot ☺
  Mukavaa torstaiehtoota Tiia ♫~♥~♫

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih sama juttu täällä, tosin juuri kattilat ja paistinpannut olen tiskannut ihan siksi, että vievät koneessa niin paljon tilaa. Mutta toisaalta tulevat kyllä siellä puhtaammaksi. Jos Samu esipesee, niin sitten kyllä menevät kuumaan ja pitkäksi aikaa. :)

   Ihania unia <3

   Poista
 4. Minäkin olen pessyt koneessa kaikki, paitsi kattilat ja paistinpannut ja sit on myös joitain ns. parempia astioita mitä ei oikeesti uskalla laittaa särkymisen pelossa koneeseen. Enkä luopuis astianpesukoneesta mistään hinnasta, tai no joo jos pitäis valita pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen välillä, niin ei kyllä tarvitsisi kauan miettiä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kun tekee mieli valittaa, mietin vaikka mummia, joka pesi kaiken käsin aikoinaan, myös pyykit.. Että kyllähän tiskikone/astianpesukone suuresti helpottaa arkea. :)

   Kivaa iltaa <3

   Poista
 5. Hyvät pointit. Käsintiskaamisessa taitaa merkitä se, että tiskaako valuvan veden alla vai sitten astiassa, kuten meidän täytyy veneessä pestä, kun muuten ei riitä vesi tankissa =D. Mutta olen aina tiennyt, että astianpesukoneet ovat melko ekologisia. Hyvä tietoistku =). Aurinkoista alkavaa viikonloppua <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu hurjana kuluu vettä, jos tosiaan tiskaa hanan alla, kuten yleensä teen. Koska on se niin hankalaa hommaa, kun vesi menee heti likaiseksi ja puhdasta pitäisi saada aikaiseksi. :)

   Oikein ihanaa viikonloppua Katinka <3

   Poista
 6. Iisanta oli tiskikonetta vastaan kunnes kerran testasi. Kasinpesuun meni 30 litraa, koneeseen reilu 10.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava infopaketti tähän, ajattele ja olen ajatellut, että on toisinpäin, kuten varmaan moni muukin. Kiitos kovasti Anu ja mukavaa iltaa. <3

   Poista
 7. Mun on pakko myöntää, että toisinaan syylistyn tuohon juoksevan veden alla tiskaamiseen... Vaikka tiedän mitä tuhlausta se on! Pari lasia ja tiskikone täynnä, onhan ne kätevä siinä hanan alla puhtaaksi pyöräyttää. Hävettää :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa kuka sortuu myös, mutta nyt kyllä sain hieman ajattelemisen aihetta.... Vettä kuluu.... Samoin välillä pesen hampaita niin, että vesi valuu vaan, kunnes hätkähdän...

   Kivaa viikonloppua Kikka <3

   Poista
 8. Mä en tykkää nykyään yhtään käsin tiskauksesta... Koetan käyttää silti pikapesua, joka kestää vain puoli tuntia...Ihanaa viikonloppua Tiia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiskaus ei ole kivaa hommaa, ei lainkaan, silti tiskaan kaikki isommat astiat, kattilat ym.koska vievät niin paljon tilaa astianpesukoneesta.. Mutta videoiden perusteella kannattaisi pestä nekin. Finishiniin taidan muutenkin siirtyä ihan siksi, että on hellävarainen Muumi ja Disney mukeille. ;)

   Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
 9. Meillä saanut myös tiskata käsin aivan tarpeeksi, toivottavasti rakas joulupukki kuulee toiveeni uudesta astianpesukoneesta ! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt peukut pystyyn, sillä helpottaisi arkea hurjasti! Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
 10. Paistinpannuja lukuunottamatta kaikki menee meillä tiskikoneeseen. Minullahan tosin hermo meinaa kiristyä tuon ekotiskarini kanssa, tavallinen ohjelma kestää kuivauksineen melkein kolme tuntia :( Siksi on pakko pestä usein vajaita koneellisia.

  Hillittömän kätevä oli ylemmän videon lisäosa laseille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ollutkin kätevä! Juu sama täällä ja pyykinpesukoneiden kanssa yhtä lailla, kestää ja kestää Hyvää on säästö, mutta toki pesuhetkiä täytyy suunnitella.

   Kivaa viikonloppua <3

   Poista
 11. Automaatti- tai eco on käytössä. Vain padat ja kattilat pestään käsin. Eikä sitten missään juoksevan veden alla tai täpötäydessä altaassa. Meillä on sen verran uusi pesukone, että on tehokkuuteenkin panostettu. Loppupelissä säästyy rahaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se juoksevan veden alla, oikein hävettää. Loppupeleissä kun asioihin syventyy, voi säästää pitkän pennin. Upeeta että teillä uusi kone, se säästää varmasti itsensä akaisin pidemmällä aikavälillä. :)

   Ihanaa viikonloppua Viltsu <3

   Poista
 12. Tärkeitä juttuja!
  Tuttua on, kirjotin muuten aika vasta esseessä ekologisesta kauneushoitolasta, missä ei mitään kippoja pestä käsin, ei pikaohjelmalla, eikä niitä edes tarvi viruttaa vedellä, astianpesukoneen ollessa niin fiksu ;)
  Syyllistyn kyllä joskus pikaohjelman käyttöön, koska minunkin koneessa ekoohjelma kestää lähes kolme tuntia.
  Mutta pesen aina täysiä koneellisia, jospa sillä vähän hyvitän luonnovarojen tuhlaustani.
  Hyvää perjantaita Tiia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti viety loppuun tuo ekologisuus kauneushoitolassa, tästä kyllä sai niin paljon ajattelemisen aihettta omaan veden tuhlaamiseen. Kuuman suihkun allakin kuumottelen sata tuntia...

   Hyvää on eko ohjelma, mutta toki sen pituus tekee sen, että pesuhetkiä täytyy ajan kanssa suunnitella.

   Ihanaa perjantaita Anne <3

   Poista
 13. Kaikkia astioita ei voi pestä astianpesukoneessa.
  Mutta suurempi on ongelma on vesivahingot. Onko laskettu kuinka paljon menee rahaa astianpesukoneiden aiheuttamiin vesivahinkoihin? Entisessä asunto-osakeyhtiössäni ja nykyisessä on sattunut ainakin yhdet vesivahingot astianpesukoneen takia. Kustannukset molemmissa n. 8000-9000 euroa. Onneksi vakuutusyhtiö korvasi suurimman osan, tosin isännöitsijä sanoi, että nykyään vakuutusyhtiö ei enää välttämättä aina korvaa. Mutta tuli meillekin kuitenkin ylimääräistä yhtiövastiketta 200 euroa naapuritalon vesivahingosta.
  Eilen tuttavani kertoi, että heille oli omakotitalossa tullut vesivahinko astianpesukoneen takia. Vahingot 7500 euroa. Hänen aikuinen poikansa oli ollut kotona tapauksen sattuessa. Konetta ei saanut sammutettua ohjainpaneelista. Piti päästä käsiksi virtajohtoon ja veden pääkatkaisimeen ja vettä juoksi lattialle ja rakenteisiin ennenkuin nämä sai tehtyä, tämä omakotitalossa ja veden pääkatkaisimeen esim. kerrostaloissa ei pääse itse käsiksi. Mieheni sanoikin hänelle, että meillä on hyvä tiskikone, sen saa sammutettua heti, kun nostaa kädet ylös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirmu hyvä kommentti, kiitos tästä. Ns.hometalokeissin kärsineenä, kun talon rakenteita avattiin, täältäkin löytyi vesivahinko jonka oli aiheuttanut astianpesukone eli kylmää tilastollista faktaa ja mitkä kustannukset!. Pyykinpesukone meillä on näistä syistä autotallissa, siellä lattiakaivo. En myöskään ymmärrä, että Suomessa on pyykinpesukoneet kylppäreissä, aika vaarallista... Vaikka vesivahingon kannalta järkevää..

   Astianpesukonetta kun ei oikein viitsi autotalliin laittaa, niin hana täytyy muistaa sulkea, ettei jokin liitin vaikka päivän tai yön aikana ratkea. Vettähän syöksyy litratolkulla. Mutta jos vedet tursuisivat koneen ollessa päällä, kuivatus olisi kyllä ratkaiseva tekijä. Mutta vesihän liikkuu kapillaarisesti, joten....

   Hyvä on tiskikone jonka saa sammutettua heti, jokainen hetki on ratkaisevat.

   Oikein mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 14. Konepesu on taloudellisempaa, mutta esim. Fiskarsin veitsiä ei suositella pestäväksi koneessa, mikä on harmillista, mutta käytännössä todettu, että pieniä pintaruostepilkkuja tulee astianpesukoneessa. Eco-ohjelmien pituudessa harmittaa pitkään kestävä koneen käyntiääni, vaikka olisi kuinka hiljainen konemalli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omg arvaa kuka pesee Fiskarsit koneessa ja pilkkujahan niissä..... Pitkä pesuaika on kiireisessä maailmassa hieman rasittavaa, varsinkin ensialkuun, ennen kuin asiaan tottuu ja osaa suunnitella pesuajankohdat paremmin.

   Kivaa viikonloppua <3

   Poista
 15. Siis mähän oon tiskannut 8 vuotta nyt käsin! A P U A! Ja nyt muutama kks takaperin ostin koneen ja HALLELUJAH!!!!!!!! That's all I got to say :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hallelujah eikö ole ihanaa nyt! Jippii ja onnea uudelle koneelle <3

   Poista
 16. AAGH! Tiskit! Mulla ei ole oikeastaan tilaa tiskikoneelle tässä ihanaisessa 50-luvun asunnossa. Tiskaan käsin ja vihaan sitä todella. Jo 20 vuotta käsitiskausta! Montakohan miljoonaa litraa vettä olen haaskannut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uijui ei mietitä sitä, vaan mietitään sitä ihanaa 50-luvun asuntoa jossa asut. <<3

   Mukavaa alkanutta viikkoa Liiolii <3

   Poista
 17. Me opiskelijataloudessa pestään käsin, kun pesukone on oikeasti aika kallis investointi. Lisäksi putkimiehen pitää se asentaa ja sekin maksaa. Pesen aina kuten koulussa opetettiin, eli lasken tiskialtaan täyteen vettä ja tiskiainetta (eko-sellaista) ja tiskaan siinä. Juoksevan veden alla tiskaan vain jos on parit astiat, ja siinäkin yleensä kastelen astiat kerralla, sammutan hanan ja hinkkaan aineen kanssa puhtaaksi ja sitten huuhtelen pikaisesti hanan alla. Mitenköhän musta tällanen älytön vedensäästäjä on tullut?! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä sinä, et varmasti noilla menetelmillä haaskaa paljoakaan vettä. <3 Ensimmäinen astianpesukone oli minullakin vasta 31-vuotiaana. :)

   Kyllä sitä ihan alitajuisestikin luontoa haluaa säästää. <3

   Poista
 18. Olen miettinyt myös sen eko-ohjelman järkevyyttä ja säästöä, mutta ehkä siinä on ideaa :) Välillä suosittelevat pesemään kuitenkin kuumalla ettei jää koneeseen likaa, bakteereja ym, koska ekon alhaisella lämpötilalla ei kuulemma ihan täysin puhdistu... No siksi pesen useimmiten ekon hitaalla (jos ei ole kiire astioilla) ja välillä laitan kuumemman pesun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se, kuumaa sen kyllä täytyy olla, meilläkin koiruli esipesee... Hui...

   Ihanaa alkanutta viikkoa <3

   Poista
 19. Tämän tiesin - mutta hyvä tietoisku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne ja oikein ihanaa viikkoa <3

   Poista